فهرست مطالب

معماری و شهرسازی آرمان شهر - پیاپی 42 (بهار 1402)

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 42 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فاطمه آبسالان، سید عباس یزدانفر، ندا سادات صحراگرد منفرد* صفحات 1-15
    امنیت یکی از به روز ترین مباحث در شهرسازی و معماری به خصوص در مقیاس محله است، زیرا از تاثیر عوامل محیطی بر آن نمی توان چشم پوشی کرد. لذا هدف این مقاله شناسایی تمامی مولفه های طراحی محیطی موثر بر ارتقاء امنیت در مرکز محله به صورت یک مدل مفهومی جامع و ارزیابی میزان تاثیر هر کدام از آن ها در مرکز محله سنگ سیاه است. در گام مرور ادبیات، تمامی ابعاد و مولفه های طراحی محیطی امنیت در محله شناسایی و در قالب مدلی مفهومی تدوین و با استفاده از تکنیک دلفی اصلاح شده است. سپس مدل فوق الذکر در مرکز محله ی سنگ سیاه (نماد هویت اجتماعی-فرهنگی بافت تاریخی شیراز)، مورد ارزیابی قرار گرفته است. این مرحله با استفاده از روش تحقیق مورد پژوهی و پیمایشی و ابزار پرسش نامه بین 98 نفر از مردم محله انجام شده است. روش نمونه گیری «تصادفی خوشه ای» می باشد. یافته های تحقیق گویای آن است که در بعد فعالیتی- خدماتی، مردم و متخصصین با دو بیان متفاوت به دنبال به وقوع پیوستن فعالیت های فرهنگی در قرارگاه های رفتاری هستند و تفاوت معنی دار در این موضوع خود شاخصه مشارکت است که مورد توجه مردم می باشد. در بعد اجتماعی نیز به زعم مردم، اعتماد و همبستگی بین آن ها در به کارگیری شاخصه های نظارت طبیعی، تعلق خاطر که مورد توجه آن ها و متخصصین می باشد، می تواند به ارتقا امنیت در محله منجر شود. در بعد معنایی دیدگاه مشترکی وجود داشته و هر دو گروه مردم و متخصصین شاخص سرزندگی را به عنوان تاثیرگذارترین مقوله در ارتقا امنیت دخیل می دانند. در بعد کالبدی عمدتا متخصصین با مقوله زیبایی شناسی به دنبال تحقق اهداف ایمنی خود بوده در حالی که مردم بیش تر نگاه کارکردی به آن دارند.
    کلیدواژگان: مولفه های طراحی محیطی، مرکز محله، بافت تاریخی، امنیت، سنگ سیاه
  • مهدی اخترکاوان*، سمانه شفیعی صفحات 17-30

    پژوهش حاضر با هدف نورگیری طبیعی و مصرف انرژی بهینه در ساختمان های مسکونی انجام پذیرفته است. در این پژوهش، منطقه چهار اصفهان به عنوان یکی از شهرهای اقلیم گرم و خشک برای مطالعه انتخاب گردید. به منظور بررسی تاثیر ابعاد پنجره از تلفیقی از روش انجام پژوهش شبیه سازی روشنایی و انرژی با استفاده از پلاگین های دیوا1، هانی بی2 و لیدی باگ3 و با کمک موتور شبیه سازی انرژی پلاس4 استفاده شده است، به طوری که ابتدا با در نظر گرفتن درصد پنجره به مساحت دیوار جنوبی به عنوان متغیر، درصد بهینه پنجره از منظر بهره مندی از نور روز و عملکرد انرژی تعیین و سپس به نقش شکل و تناسبات پنجره در نورگیری طبیعی پرداخته شد. هدف از این بررسی، فراهم کردن خطوط راهنمایی به منظور کمک به معماران در تعیین ابعاد و تناسبات مناسب پنجره ها در مجتمع های مسکونی اقلیم گرم و خشک ایران می باشد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که افزایش ابعاد و تناسبات پنجره موجب افزایش درصد بهره مندی از نور روز به همان میزان نمی گردد. از این رو، هرچند افزایش مساحت پنجره موجب کاهش در مصرف روشنایی الکتریکی می شود اما، افزایش بیش از اندازه مساحت پنجره، تاثیر قابل توجهی در افزایش صرفه جویی روشنایی الکتریکی ندارد. به علاوه، با توجه به بار سرمایشی تحمیلی توسط روشنایی الکتریکی نباید توقع داشت که پنجره های بسیار کوچک، مصرف انرژی سرمایشی ساختمان را کاهش دهند. از سوی دیگر با توجه به اتلاف گرما از طریق پنجره ها نباید توقع داشت که پنجره های بسیار بزرگ، مصرف انرژی گرمایشی ساختمان را کاهش دهند. از بررسی نتایج حاصل از پژوهش مساحت حدود 30 درصد بهینه ترین ابعاد پنجره برای جبهه جنوبی ساختمان به دست آمد. با این وجود، اگر چه ابعاد به دست آمده به شرایط طراحی ساختمان مانند پلان، ساختمان های اطراف و سایر عوامل نیز بستگی دارد، برای هر ساختمان بهتر است به طور جداگانه تعیین گردد.

    کلیدواژگان: اتونومی نور روز فضایی، دریافت سالیانه نور مستقیم خورشید، مصرف انرژی روشنایی الکتریکی، مصرف انرژی سرمایشی، مصرف انرژی گرمایشی
  • محیا بختیاری منش، محمدرضا بمانیان* صفحات 31-46

    تغییر در سبک زندگی و حرکت به سمت زندگی آپارتمان نشینی، حذف تدریجی حیاط ها، ایوان ها و فضاهای نیمه باز، کاهش اهمیت تعامل درون و بیرون، عدم رعایت دید، محرمیت و عدم توجه به نیاز آدمی در ارتباط با فضای باز، سبز و تاثیرات مطلوب آن بر ساکنان، سبب ناسازگاری هایی در فضای زندگی خانه گشته است. توجه به جایگاه تعامل درون و بیرون خانه با تاکید بر وجوه معنایی زندگی، تاثیرگذاری فضای میانی بر این کیفیت بخشی، ارزیابی کیفیت های معنادهی موثر بر تعریف فضای میانی و بهبود وضعیت آن است و این که تغییر در نسبت درون و بیرون چگونه بر این معانی موثر بوده و یا از آن تاثیر می پذیرد. ماهیت پژوهش، کیفی، راهبرد توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی می باشد. شیوه جمع آوری داده ها، ترکیبی از منابع مکتوب کتابخانه ای و پیمایش میدانی است؛ نخست، معیارهای نظریه پردازان پیرامون ویژگی های مشربیه و نقش آن بر کیفیت زندگی به عنوان فرض های اولیه تحقیق به دست آمده و در ادامه از طریق رجوع به ساکنان خانه ها در شهر کرمانشاه آزموده شده و داده های جدید به دست می آیند. شیوه تحلیل داده ها به منظور توصیف و تحلیل نگاه ساکنان خانه بر نظریه داده بنیاد متکی است. از طریق بررسی و تحلیل شانزده نمونه از بالکن ها در خانه های معاصر شهر کرمانشاه، در قیاس با مشربیه ها به عنوان عناصر کاربردی در تمدن اسلامی و بر اساس مقوله اصلی پژوهش "معنادهی به زندگی در خانه"، مفاهیمی به دست آمد که خود حامل شش مقوله انتزاعی تر بودند. بر این اساس اولویت ساکنان با "محرمیت وکنترل دید"، "محافظت"، "چند عملکردی بودن و انعطاف پذیری"، "کنترل نور، حرارت و تهویه"، "تناسبات 3 به 2 و راست گوشه بودن" و "تعلق خاطر و دلبستگی" بود. در پایان نتیجه پژوهش تبیین مدل نظریه ارتباطی میان مولفه های عامل تحقق کیفیت معنایی و معنا بخشی در فضاهای میانی خواهد بود.

    کلیدواژگان: بالکن های معاصر، مشربیه ها، تعامل درون و بیرون، معنادهی، خانه
  • علی اکبر حیدری*، مریم کیایی صفحات 47-62

    تغییر در شیوه زندگی و فرهنگ افراد در طول زمان منجر به شکل گیری تغییرات عمده ای در نظام فضایی خانه های معاصر در مقایسه با خانه های سنتی شده است. این تغییرات گاها منجر به شکل گیری کیفیات متفاوتی در نظام فضایی خانه ها شده است که از جمله مهم ترین آن ها می توان به تغییر در کیفیات دسترسی (فیزیکی و بصری) خانه های معاصر در مقایسه با خانه های سنتی اشاره نمود. بر همین اساس هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه کیفیات دسترسی بصری و فیزیکی در کاربری های مسکونی سنتی و معاصر ایران و به تبع شناسایی عوامل موثر بر این تغییرات می باشد. در این راستا پرسش اصلی این پژوهش در پاسخ به چگونگی تاثیر کیفیات انواع دسترسی های بصری و فیزیکی بر ساختار و روابط بر فضاها شکل گرفت. ابزار مورد استفاده در این تحلیل، نرم افزار دپث مپ1 می باشد که با استفاده از خروجی های آن به تحلیل الگوهای مورد نظر پرداخته می شود. نمونه های مورد بررسی در این پژوهش متشکل از چهار الگوی سنتی یک حیاطه در شهر کاشان و چهار الگوی آپارتمانی در همان شهر به عنوان نمونه معاصر می باشد. برای هر یک از هر دو گروه سنتی و معاصر، تحلیل های نرم افزاری دسترسی بصری و فیزیکی به طور جداگانه انجام گرفت و با استخراج ویژگی های هر یک از آن ها از نرم افزار، موارد تشابه و افتراق میان آن ها تشریح و تحلیل شد. بخشی مهمی از نتایج تحقیق نشان داد که یکی از فاکتورهای مهم و اساسی در به وجود آمدن و یا تغییر در فاکتورهای کیفیت فضایی و به طور کلی منطق پیکره بندی فضا در محیط داخلی خانه ها، تغییرات در حالات متفاوت دسترسی فیزیکی و بصری آن ها است. لذا بسیاری از تفاوت ها و شباهت های میان ویژگی های پیکره بندی فضایی در خانه ها به خصوص در انواع سنتی آن که دارای کیفیات قابل دسته بندی بیش تری هستند؛ ناشی از نوع دسترسی، اعم از فیزیکی یا بصری در آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: دسترسی بصری، دسترسی فیزیکی، مسکن معاصر، مسکن سنتی، نحو فضا
  • جمال الدین سهیلی*، طناز طالبی صفحات 63-77
    امنیت در فضاهای آموزشی و مدارس به عنوان یک رکن اساسی در حفظ سلامت روحی و روانی دانش آموزان غیر قابل چشم پوشی است. رویکرد CPTED که به پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی می پردازد، یک نظریه کارا در جهت افزایش امنیت محیطی می باشد. انسان ها در هر لحظه در تعامل با محیط هستند. قلمرو، بخشی از محیطی است که در ارتباط با آن هستیم. قلمروهای ثانویه که عموما دارای مالکیت های گروهی و استفاده جمعی می باشند، در مدارس به طور مشخص وجود دارند. در راستای هدف پژوهش که بررسی رابطه میان مولفه ها و شاخص های امنیت محیطی و قلمرو ثانویه در محیط های آموزشی می باشد این سوالات مطرح شده اند: 1. چه عواملی در طراحی قلمروهای ثانویه فضاهای آموزشی بر افزایش امنیت محیطی تاثیرگذار است؟ 2. چه ارتباطی بین شاخص های امنیت محیطی و شاخص های مفهوم قلمرو ثانویه در جهت افزایش امنیت محیطی وجود دارد؟ نوع تحقیق کاربردی می باشد و در آن از روش پیمایشی استفاده شده است. برای گرد آوری دانسته ها به پژوهش در کتب و مقالات در پیوند با موضوع و ابزار پرسش نامه ی محقق ساخت استفاده شده است. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران ارزیابی و برای محاسبات نرم افزار SPSS به کار گرفته شده است. سنجش پایایی پرسش نامه از طریق آزمون آلفای کرونباخ انجام شد و عدد 0.8 به دست آمد. همچنین در انتها با استفاده از آزمون فریدمن به رتبه بندی شاخص ها پرداخته شد. نتیجه بررسی ها نشان می دهد که شاخص تعامل در قلمروهای ثانویه بیش ترین تاثیر را در ایجاد احساس امنیت در دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: فضای آموزشی، امنیت محیطی، قلمرو ثانویه، طراحی کالبدی، CPTED
  • سعیدرضا سیادتان، علیرضا عینی فر*، شاهین حیدری صفحات 79-90

    محیط های مسکونی کنونی، آشکارا برای فعالیت ها و نیازهای سالمندان طراحی نشده اند و پرداختن به کیفیت تعاملات سالمندان با محیط کالبدی پیرامون ضروری است. از طرفی نسبت درصد جمعیت سالمندان به کل جمعیت در دهه های آتی رو به افزایش است و جمعیت جهان به طور عام و ایران به طور خاص رو به سالمندی است. بنابراین در راستای رسیدن به ادراکی نظری و کاربردی از موضوع تعامل سالمندی در مکان؛ این پژوهش با هدف فهم چگونگی شکل گیری چنین تعاملی انجام شده است. برای رسیدن به این هدف، استراتژی پژوهشی کیفی انتخاب و سپس پروتکل مصاحبه بر اساس پنج بخش موضوعی شکل گرفت. سالمندان جامعه ایرانیان مقیم کانادا به عنوان نمونه های مورد مطالعه در دو گروه با تعداد مصاحبه شوندگان 43 نفر در موقعیت مکانی شهری و گروه دوم با تعداد مصاحبه شوندگان 50 نفر در حاشیه شهر انتخاب شدند. پس از انجام مصاحبه های عمیق و به اشباع رسیدن پاسخ ها جامعه آماری کافی به نظر رسید. داده های حاصل از مصاحبه باز، موضوع های مشترکی را درباره احساسات سالمندان به مکان و فرآیند تامل جهت تصمیم گیری برای سالمندی در مکان یا نقل مکان نشان داد. پنج کدگذاری موضوعی: اهمیت خانه؛ راحتی و آسایش خانه؛ ویژگی های محله و جامعه؛ دشواری مدیریت امور منزل و دغدغه های امنیت و ایمنی از طریق داده های کیفی دنبال شد. نتایج پژوهش نشان داد که سالمندان اغلب از چشم انداز کارکردی به خانه می نگرند و به آن دسته از ویژگی های محیطی که ماهیت غیرحمایتی دارند، اشاره صریح می کنند. در انتها، با استناد به یافته های پژوهشی، مفهوم خانه حمایت کننده از تعامل سالمندی در مکان از طریق شش مولفه (طراحی چندین حیطه برای خانه؛ ایجاد مرزهای نفوذپذیر و حاشیه های شفاف؛ ایمنی محیط؛ تقویت دسترسی پذیری آشپزخانه؛ سرویس بهداشتی و حمام های حمایت کننده سالمندی در مکان و دسترسی به طبیعت) با محوریت محل سکونت سالمندان تعریف شده است.

    کلیدواژگان: تعامل سالمندی در مکان، مسکن سالمند- پسند، سالمندان ایرانی مقیم کانادا، ویژگی های محیطی سالمندی
  • محدثه صراف، فریبا البرزی*، امیرحسین امینی صفحات 91-105

    در دنیای امروز، کیفیت آموزش و فضاهای آموزشی بسیار حایز اهمیت می باشند. کودکان نیز به علت شرایط فیزیکی و روانی به شدت از فضاهای پیرامون خود اثر می پذیرند. فضاهای آموزشی کودکان همواره نقش به سزایی در شکل‎ گیری ذهنیت آن ها نسبت به آموزش و یادگیری دارند. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر عناصر و عوامل کالبدی معماری بر رشد و ارتقای خلاقیت کودکان و اولویت بندی مولفه های موردنظر می باشد و فرض بر آن است که با استفاده از عناصر کالبدی معماری می‎توان موجب رشد و ارتقای خلاقیت کودکان گردید. روش تحقیق در این پژوهش کمی و کیفی می‎باشد و به صورت پیمایشی انجام گرفته و تحلیل نقاشی ‎ها توسط نرم‎ افزار MAXQDA 2020 صورت گرفته است. نقاشی ‎ها به‎ صورت نمونه‎ گیری تصادفی از میان نقاشی ‎های کودکان و دانش آموزان دختر 12-7 ساله شهر قزوین انتخاب، تحلیل و بررسی شده اند. لازم به ذکر است که در بیش تر نقاشی‎ها، استفاده از رنگ‎های شاد، پنجره ‎های بزرگ، قفسه‎ ها و میزهای اختصاصی و چین ش‎های حلقه‎ای در کلاس‎ها به چشم می‎خورند. با بررسی و تحلیل هر آن چه در ذهن کودکان می گذرد می توان فضایی مطلوب و مشابه نیازهای آن ها به عنوان مخاطب اصلی فضا ایجاد کرد، چه بسا که نقاشی های کودکان از بهترین منابع برای دسترسی به لایه های فکری آنان باشد. لذا نتایج این پژوهش، نشان می‎دهند که مبلمان در اولویت اول، بازشوها و رنگ عناصر کالبدی هر دو در اولویت دوم، فضای سبز و شفافیت فضا (حاصل از ارتباط داخل و خارج کلاس با به کارگیری عوامل کالبدی جداره ها و بدنه کلاس) به ترتیب در اولویت سوم و چهارم، مولفه هایی هستند که در ارتقای خلاقیت کودکان موثر می‎باشند، چرا که کلاس‎ها و فضاهای آموزشی با این ویژگی‎ها، بر ارتقای خلاقیت در ذهن کودکان تاثیر می‎گذارند و حضور در فضای مطلوب، ذهن کودکان را برای پذیرش مسایل و دیدگاه های جدید که تعریفی از خلاقیت می باشد، آماده خواهد کرد.

    کلیدواژگان: فضاهای آموزشی کودکان، نقاشی کودکان، عناصر کالبدی معماری، کیفیت فضا
  • احمد صراف زاده، بهزاد وثیق*، محمد دیده بان صفحات 107-119
    بحران زیست معاصر که ریشه در انقطاع از دوران تاریخی و فرهنگ زمینه دارد؛ باعث بحران در مسکن شده است که نشانه های آن را می توان در تغییر کیفیت زندگی ساکنین بافت های نوساز مشاهده نمود. این سطح کیفی باعث تفاوت هایی در دوبافت مذکور می شود که از جمله نتایج آن، کاهش میزان امنیت روانی و اجتماعی ساکنین معاصر می باشد. در این تحقیق فرض صفر آنست که مطالعه بافت تاریخی و تطبیق آن با دوره معاصر، زمینه ای مناسب جهت ایجاد امنیت در ساختارهای مسکونی محسوب می شود. لذا هدف، بازشناسی ارزش های نهفته در مسکن سنتی به واسطه مولفه های موثر در آن و ارایه راهبردهایی جهت مقابله با این بحران می باشد. در این مقاله میزان امنیت افراد به صورت تطبیقی بررسی شده و مولفه های موثر بر کیفیت مسکن شناسایی می شوند. مقایسه تطبیقی خانه های دزفول با روش علمی کری واک انجام شده و به کمک مشاهدات میدانی، پیمایش در بافت و مطالعات کتابخانه ای به بررسی محور امنیت پرداخته می شود. هم چنین آزمون تحقیق شامل محاسبه وزن خانوارها به روش آنتروپی- شانون و سنجش اطلاعات بر اساس مدل تحلیلی ویکور در دو بافت موردنظر می باشد. در نهایت با روش استنتاج منطقی، نتیجه گیری شده و راهبردهایی جهت بهبود کیفیت معماری ارایه می گردد. تحقیقات نشان می دهد که امنیت در مسکن سنتی با 71.4 درصد بیش از امنیت در مسکن معاصر با 28.6 درصد نیاز ساکنین را تامین می کند. این در حالی است که علی رغم وجود برخی از مولفه های ایجاد امینت در مسکن معاصر، شاخص های احقاق امنیت در این مسکن به ترتیب شامل آسایش بصری و محیطی، خوانایی فضاها، اقتصاد و درآمد خانوارها، نظارت و مراقبت، محرمیت، ابعاد فضا و ادراک فضا می باشد.
    کلیدواژگان: مسکن سنتی، مسکن معاصر، امنیت، دزفول، کری واک
  • مرتضی ضامنی، سینا رزاقی اصل*، الهام پورمهابادیان صفحات 121-134

    در حال حاضر افزایش جمعیت و افزایش هزینه های ساخت وساز و کمبود زمین مناسب جهت ساخت وساز مسکونی و همچنین نیاز به تامین مسکن خصوصا برای اقشار کم درآمد که در شرایط اقتصادی کنونی قادر به تامین مسکن مناسب نمی باشند موجب شده است که موضوع طراحی مسکن حداقل به صورت جدی مورد توجه تصمیم گیران حوزه مسکن قرار گیرد اما در این میان متاسفانه مسکن های طراحی شده به دلیل عدم توجه به خصوصیات فرهنگی و همچنین عدم تامین نیازهای فردی و اجتماعی متصرفان و عدم دخالت بهره برداران در مراحل طراحی و ساخت به مسکن های کوچکی مبدل شده است که از استاندارد معیشتی پایینی برخوردار است و عملا غیر قابل سکونت می باشد. این پژوهش سعی دارد با جمع آوری داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی و براساس قضاوت خبرگان مبتنی بر روش گلوله برفی و با استفاده از ابزار پرسش نامه و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به شناسایی مهم ترین مولفه های استطاعت پذیری در طراحی مسکن از دیدگاه خبرگان در جزیره مینو بپردازد. تا از این طریق توجه تصمیم گیران دولتی و بومیان را به ساخت مسکنی جلب نماید که در عین اقتصادی بودن، دارای کفایت و کارایی لازم و واجد شرایط سکونتی و کیفیت فضایی مطلوب می باشد. براساس نتایج این پژوهش از دیدگاه خبرگان از میان مولفه های استطاعت پذیری تخصیص عرصه های عمومی مشترک، کاهش ابعاد فضا ها و استفاده از پتانسیل مشارکت جامعه محلی از بیش ترین اهمیت و مولفه های طراحی مدولار، پیش ساختگی و استفاده از احجام ساده از اهمیت کم تری در طراحی مسکن در جزیره مینو برخوردار است.

    کلیدواژگان: استطاعت پذیری، طراحی مسکن، مسکن حداقل، جزیره مینو
  • علی عسگری* صفحات 135-144

    تعلق به مکان سوم و تحقق فضایی معاشرت پذیر در فضاهای جمعی معاصر در پاسخ به کوچک شدن فضای زیست و خانه ی انسان معاصر، راهبردی مناسب در ارتقای تعاملات اجتماعی و سرزندگی شهری به شمار می رود، که خود نیازمند به وجود آمدن فضاهایی در پاسخ به نیاز تعامل، جهت شکوفایی اعضای جامعه به واسطه خلق ریزفضاهایی در ابنیه کلان مقیاس شهری فرهنگی، آموزشی و تجاری از جنس مکث و آرامش است. پژوهش حاضر تلاش دارد تا در تبیین امکان سنجی تحقق فضایی با قابلیت معاشرت پذیری مکان سوم در بناهای معاصر، عوامل موثر در تقویت آن را در معماری فضاهای آزاد مجتمع های تجاری تحقیق نماید. پژوهش حاضر از حیث هدف یک پژوهش کاربردی و از جنبه سامانه جست وجو، یک پژوهش آمیخته کمی- کیفی است. گردآوری اطلاعات پژوهش از دو شیوه کتابخانه ای و میدانی و تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر به کمک مدل یابی معادلات ساختاری صورت پذیرفته است. در این روش نمونه گیری به صورت تصادفی از بین جامعه مخاطبان محدوده ی مطالعه در ده بازه ی زمانی ایام سال صورت پذیرفته است. تحقق یک مکان سوم و ارتقای حس تعلق به آن، ضمن وابستگی به عوامل کالبدی و فیزیکی موثر بر دعوت مخاطب به حضور در مکان، نیازمند تطابق سیاست گذاری مجریان و مدیران سازمان دهنده مکان، کیفیت جامعه ی مخاطب و عوامل رفتاری حاکم بر آن است. در این راستا برتری روحیات اجتماعی، همسانی جمعیتی، اخذ امتیاز از مراجعات بلندمدت کاربران در مجتمع های تجاری و پرهیز از نگاه سودآور مقطعی به حضور افراد، می تواند در رونق و تاثیرگذاری بیش تر کیفیت فضا بر سرزندگی مشهود باشد.

    کلیدواژگان: مکان سوم، فضای اجتماع پذیر، مجتمع های تجاری، تعلق به مکان، کیفیت مکان
  • مریم قربان زاده، محمود گلابچی* صفحات 145-164
    به منظور تلفیق و هماهنگی سازه و معماری در آفرینش معماری سازه پذیر، سوال اساسی این است که آیا می توان عوامل تاثیرگذار در این معماری و جایگاه هر یک از این عوامل را شناسایی نمود؟ بدین منظور در این مقاله کنکاش "نظریه معماری سازه پذیر" با استفاده از روش پژوهش نظریه پردازی داده بنیاد، به منظور روشن شدن شرایط علی، شرایط مداخله گر، شرایط زمینه، راهبرد و پیامد معماری سازه پذیر دنبال می شود. نتیجه مستخرج از این مقاله نشان می دهد که برای طراحی معماری سازه پذیر، حصول شرایط علی با خصیصه هایی نظیر علم گرایی و خرد نقادانه، رویکرد اساسی می باشد. همچنین شرایط مداخله گر در این معماری، زمینه تکتونیکی شامل؛ توان اجرایی، مسایل اقتصادی، زمین و همجواری ها، کاربری بنا، بوم و هویت بومی و اقلیم، فرهنگ و هماهنگی با زمانه و مقیاس بنا هستند که بر شرایط زمینه یا صفات تکتونیکی در سه حوزه عملکردی، کالبدی و معنایی اثر مداخله ای دارند. این صفات در 18 خصیصه (نظیر: هوشمندی، ایمنی، انعطاف پذیری، استحکام و تعادل، بهینه بودن، توجه به جزییات، تعریف فضا، الهام از طبیعت، توجه به نیازهای پس از بهره برداری، وحدت، ترکیب با زمینه، تراش نیرویی و فرم بهینه، هندسه، تناسبات با مقیاس، پیام دهندگی، زیبایی، سازگاری و پایداری) می گنجند. راهبرد معماری سازه پذیر منتج از مقاله در دو بخش بررسی و اقدام دسته بندی می شود. در بررسی تکتونیکی و مقوله های تحلیل و تصمیم، طراح ملزم به توجه به معماری بومی و معماری اکوتک می باشد و در اقدام تکتونیکی، استفاده از پداگوژی سازاگرا در آموزش معماری سازه پذیر با مولفه های متعدد نظیر الگوی اکتشافی و تفکر انتقادی و خلاق الزامی است. پیامد بهره مندی از معماری سازه پذیر در مولفه های متعدد نظیر ارتقای آرامش و آسایش در محیط زندگی است.
    کلیدواژگان: نظریه معماری سازه پذیر، رویکرد تکتونیکی، زمینه تکتونیکی، صفات تکتونیکی، اقدام تکتونیکی، پداگوژی سازاگرا
  • سودابه قلی پور، جمال الدین مهدی نژاد* صفحات 165-179
    پژوهش حاضر به بررسی مولفه های تاثیرگذار بر رضایتمندی کاربران پارک های شهری می پردازد. از آن جا که پارک های شهری جزء فضاهای عمومی و از حقوق اولیه شهروندان محسوب می شوند، توجه به نظرات و خواسته های شهروندان از ملزومات در طراحی بهتر برای آن هاست. هدف این پژوهش بررسی مولفه ها و روابط بین مولفه هایی است که موجب افزایش میزان رضایتمندی کاربران می شود. با مرور منابع کتابخانه ای، عوامل موثر بر بالارفتن کیفیت این فضاها و رضایتمندی کاربران به دست آمده و در جهت تاثیرگذاری این عوامل با طرح پرسش نامه ای با مقیاس درجه بندی لیکرت نظرات کاربران پارک های شهری پرسیده شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه مورد بررسی به صورت تصادفی از کاربران پارک های شهر بابل در ساعات و روزهای مختلف به دست آمده و بر این مسیله اصلی استوار است که طرحی که بر پایه نظرات کاربران باشد، می تواند موجب ارتقاء رضایتمندی آنان شود. نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که عوامل شش گانه ساختاری- فیزیکی، زیبایی شناسی، معنا، امنیت، الگوهای رفتاری و تجمیع پذیری در میزان رضایتمندی کاربران موثر بوده و عامل امنیت بیش ترین درجه اهمیت و عامل معنا کم ترین درجه اهمیت را از دیدگاه کاربران دارد. درجه بالای اهمیت مولفه امنیت از دیدگاه مردم نشان دهنده ی آن است که وجود عواملی مانند روشنایی کافی، وجود نگهبان، کنترل دسترسی ها، حمایت از فعالیت ها، ایمنی وسایل و تجهیزات پارک، مدیریت و نگهداری و نظارت بیش ترین تاثیر را در شکل گیری دیدگاه ذهنی شهروندان دارد. بین برخی از مولفه های شش گانه نیز ارتباطی معنادار و مثبت وجود دارد. در بین این ارتباط ها، بین دو مولفه ساختار و زیباشناسی با r=0.417 بیش ترین تاثیر هم جهت وجود دارد. در واقع عامل های فیزیکی-ساختاری، امنیت، معنا و تجمیع پذیری بر سه عامل و زیبایی شناسی و الگوهای رفتاری بر دو عامل تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، ساختار، زیبایی شناسی، معنا، امنیت، الگوهای رفتاری، تجمیع پذیری
  • امیر نوروزپور، مهسا دلشاد* صفحات 181-196

    پردیس دانشگاهی علاوه بر کارکرد اصلی خود به عنوان یک نهاد آموزشی- تحقیقاتی، تعاملات اجتماعی بین افراد را به دلیل نقش مهم آن در تقویت روابط مشارکتی که در نتیجه امکان گفتگوی آزاد شکل می گیرد، ترویج می نماید. در این میان براساس مطالعات پیشین به نظر می رسد بهره گیری از قابلیت های طبیعت می تواند در کیفیت حضور افراد در یک بستر اجتماعی نقش داشته و این نقش را می توان در بررسی اثرات متقابل طبیعت و محیط مصنوع جستجو نمود. از این رو پژوهش حاضر در پی آن است که ضمن تعریف مفهوم گفتگومداری در فرآیند رفتارهای تعاملی، به شاخص ها و راهبردهایی متاثر از حضور و تعامل با طبیعت دست یابد که ضامن برقراری فرآیند گفتگو با هدف تقویت سطح مشارکت پذیری کاربران در این مجموعه ها باشد. رویکرد پژوهش حاضر از نوع ترکیبی کیفی- کمی و روش پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. در تحقیق حاضر تبیین ابعاد موثر بر اساس استدلال منطقی داده های حاصل از مرحله مطالعات کتابخانه ای انجام گرفت و جهت تایید روابط و آزمون فرضیات، داده های مرحله میدانی مستخرج از پرسش نامه محقق ساخته کاربران متخصص معمار در شهرستان لاهیجان می باشد. جهت تجزیه و تحلیل نظر متخصصان نیز از نرم افزار PLS بهره گرفته شده است. براساس یافته های پژوهش معناداری رابطه قابلیت های حضورپذیری در طبیعت در سه معیار بهبود سلامتی روانی، فیزیکی و اجتماعی با افزایش سطح گفتگومداری مورد تایید قرار گرفت. به طور کلی این مطالعه نشان می دهد که کیفیت، نحوه توزیع و مکان یابی محدوده های مرتبط با بستر طبیعی، از جنبه های مهمی است که به دلیل نقش حیاتی بر معیارهای گفتگومداری در راستای مشارکت پذیری در فرآیند یادگیری بین دانشجویان در طراحی پردیس های دانشگاهی باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گفتگومداری، حضورپذیری در طبیعت، پردیس آموزشی- پژوهشی، تعاملات اجتماعی
  • سید علی صفوی*، علیرضا سپهوندی صفحات 197-210

    تسهیل دوچرخه سواری برای گروه سنی کودکان از اهمیت راهبردی در توسعه فرهنگ دوچرخه سواری برخوردار است. در این تحقیق سوال اصلی در خصوص چیستی عوامل موثر بر افزایش ترجیحات کودکان مدارس ابتدایی پسرانه در استفاده از دوچرخه است. توجه همزمان به مواردی چون اصلاح قوانین حمایتی، ترغیب اجتماعی، ارتقاء کیفیت زیرساخت های دوچرخه سواری در قالب یک برنامه جامع، الزامی است. هدف اصلی این تحقیق بررسی چگونگی توسعه دوچرخه سواری در شرایط بومی کشور با تاکید بر مدارس ابتدایی است. در این تحقیق با آسیب شناسی عوامل و شناسایی موانع و ارایه پیشنهاداتی در زمینه اصلاح شرایط فرهنگی و اجتماعی، کیفیت معابر، ایجاد پارکینگ مخصوص دوچرخه و برخی موارد دیگر، تلاش می شود تا راهکارهای واقع بینانه برای بهبود نگرش بزرگسالان برای تشویق فرزندان خود در استفاده از دوچرخه برای تردد به مدرسه و همچنین دسترسی های درون محله ای ارایه شود. از طریق مطالعات اسنادی و مصاحبه های بدون چارچوب، 14 متغیر در ترجیحات دوچرخه سواری کودکان شناسایی شد. سپس از طریق پرسش نامه ساختارمند، با مشارکت 256 مخاطب از هفت مدرسه، متغیرها، سنجش آماری شده و از روش تحلیل عامل اکتشافی، موضوعات براساس چهار عامل؛ فردی، محیطی، اجتماعی و عملکردی تحلیل شدند. عوامل عملکردی نه تنها بیش ترین تاثیر را بر توسعه دوچرخه سواری داشتند، بلکه بر ارتقاء سایر شاخص ها نیز موثر بودند. در انتهای مقاله از طریق تحلیل های تبیینی- اکتشافی، مدل ارتقاء ترجیحات دوچرخه سواری کودکان طراحی و تبیین شد.

    کلیدواژگان: کودکان، زیرساخت دوچرخه، فرهنگ دوچرخه سواری، تفکیک مسیر، مدرسه ابتدایی
  • نازنین فرهودیان، اکبر عبدالله زاده طرف*، آرش ثقفی اصل، مرتضی میرغلامی صفحات 211-228

    تغییر شکل فضاهای سنتی خرید از بازار و خیابان به ساخت و ساز بی رویه مراکز خرید، باعث شده تا «مال سازی» تبدیل به رویکرد غالب مدیریت شهری شود. انواع فضاهای خرید، بی آن که شناخت جامعی نسبت به فلسفه شکل گیری و گونه شناسی آن ها وجود داشته باشد در حال تسخیر شهر هستند. بنابراین هدف از این پژوهش، شناسایی الگوهای ساخت و گونه های شکل گرفته فضاهای خرید شهر تبریز، از آغاز تا کنون می باشد. راهبرد به کار گرفته شده در این پژوهش استدلال منطقی، با تدبیر گونه شناسی بر مبنای چارچوب نظری معین است. در این راستا ابتدا مطالعات اسنادی به منظور تعیین معیارهای گونه شناسی انجام گرفت. سپس 40 مرکز خرید منتخب در سطح شهر به عنوان نمونه مورد مطالعه، در دو مولفه ریخت شناسی و عملکردی تجزیه و تحلیل شد. دیاگرام حاصل از ترکیب الگوهای ساخت برای هر یک از گونه ها ترسیم شد و در نهایت نمودار گونه شناسی فضاهای خرید ارایه گردید. طبق نتایج حاصله، این پژوهش، دو الگوی «پیاده راه تجاری» و «خیابان تجاری» را به عنوان الگوهای ساخت اصلی شناسایی می کند. در فرآیند تحول فضاهای خرید، شش الگوی ساخت دیگر شامل «پاساژ»، «توسعه زیر سطحی»، «پل بازار»، «مرکز خرید»، «میدان بازار» و «مال» در ترکیب با دو الگوی اصلی، نه گونه ترکیبی را پدید می آورند. علاوه بر این، گونه مال های مستقل که محصول دهه اخیر است در مجموع ده گونه فضای خرید را تشکیل می دهند. بیش ترین ترکیب گونه ها با خیابان تجاری صورت گرفته است. رایج ترین هیبریدها شامل «خیابان تجاری- شبکه پاساژ» و «خیابان تجاری- مرکز خرید» است. برتری فنی، مزیت مقیاس، اثرات شبکه ای و برندسازی در گونه مال های مستقل، تولید فضاهای خرید را در انحصار این گونه قرار داده؛ این در حالی است که زندگی شهری در گونه های ترکیبی با درجه شدت بیش تری در مقایسه با این گونه ها جریان دارد.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، ریخت شناسی، عملکردی، فضای خرید، تبریز
  • ناصر قهرمان، سید محمد سید میرزایی*، مصطفی ازکیا صفحات 229-240
    شهر مراغه به دلیل داشتن پتانسیل بالا قابلیت گردشگری خوبی را داراست که با شناخت مزیت ها و محدودیت های گردشگری آن، می توان برنامه ریزی خوبی را برای دستیابی به گردشگری پایدار، انجام داد. گردشگری پایدار به دلیل پتانسیل بالای اشتغال زایی می تواند موجب بهبود روند بیکاری جوانان این شهر باشد برای این منظور با استفاده از روش دلفی کلاسیک نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدید های موجود در گردشگری شهرستان مراغه با استفاده از نظرات همه نخبگان گردشگری شهر که در مجموع30 نفر بودند، بررسی شد. نتایج براساس تحلیل سوات با استفاده از جدول ماتریس تحلیل شاخص های اولویت، اهمیت و اجماع بیانگر این موضوع می باشد که وجود آثار تاریخی و باستانی غنی در شهر مراغه و پتانسیل قوی برای سرمایه گذاری در زمینه گردشگری مهم ترین نقاط قوت و مولفه ی آداب و رسوم فرهنگی، به عنوان کم اهمیت ترین آن ها در توسعه گردشگری منطقه مراغه محسوب می شود. همچنین عناصر نامناسب بودن زیرساخت های محیطی و عدم حضور گردشگر کافی از مهم ترین نقاط ضعف و در مقابل مولفه ی قرارگرفتن شهرستان در مسیر استان های آذربایجان غربی و کردستان از سمت غرب به سمت مرکز کشور و بالعکس کم اهمیت ترین نقاط ضعف در توسعه گردشگری محسوب می شوند. در کنار این ها پیشینه غنی این شهر به عنوان بهترین فرصت برای جذب گردشگر می باشد. با توجه به استراتژی های مطرح شده در مورد گردشگری شهرستان مراغه می توان به استراتژی رقابتی/ تهاجمی (SO) تاکید بیش تری داشت؛ زیرا موقعیت طبیعی شهرستان وتوسعه اکوتوریسم و ژیوتوریسم و آثار ثبت شده تاریخی بسیار در شهرستان موید این موضوع است که بتوان بیش تر در این استراتژی توجه کرد. هرچند این موقعیت طبیعی و یا پتانسیل های موجود در زیر ساخت های ورزشی در راستای برگزاری مسابقات ورزشی می تواند تا حدودی توجه به استراتژی تنوع (ST) را هم در نظر آورد.
    کلیدواژگان: دلفی، گردشگری پایدار، توسعه، سوات، مراغه
|
  • Fateme Absalan, Seyed Abbas Yazdanfar, Neda Sahragard Monfared * Pages 1-15
    Security is one of the most fundamental human need and has the second place in Mazlo's classification of needs. the environmental factors could influence security. Security is strongly affected by the city as the living Space for the people and the spatial hierarchy of the city (including region, area, district and neighborhood) plays a significant part in maintaining security. The aim of this article is to analyse and prioritise the essential factors of environmental design that influence security of the district centres. First the literature review was analysed to extract the factors of effective environmental design on security, and afterwards the relationship between the paper keywords is visualized through a conceptual model and completed using expert reviews through the Delphi method. As security is essentially measured together with its contex in which it is assessed, case study is the method utilized in this paper. As Sang-e Siah district is one of the most important, most valuable spaces in Shiraz historical area and acts as a symbol for cultural and social identity of the city, is selected as a case study of this paper. The model is afterwards evaluated using survey research method via 37-measure questionnaire in the Sang-e Siah district. Random cluster method was used for sampling and the sample size is 89 persons. The data is processed by SPSS software. The findings indicate that utility-services factors of public recreational and residential gathering spaces, social-population factors of unofficial monitoring of the surrounding environment and pedestrian areas, physical factors of green spaces and parks motifs, and the expressive factors of well-being are significant contributors to the feeling of security of the residents. Conclusively, a redesigning of the district centre is suggested in order to provide cultural and green spaces, and to improve social well-being and resident participation.
    Keywords: Environmental Design Components, neighborhood center, Historical context, Security
  • Mahdi Akhtarkavan *, Samaneh Shafiei Pages 17-30

    Windows are the most basic component of the building in providing natural light. two of window features that affects quantity and quality of natural lighting conditions of the building are dimensions and proportions of the window. Furthermore, window size affects building energy use (artificial lighting, cooling and heating energy). So, this article was allocated with the purpose of optimizing daylighting and energy use in residential building and as regard extreme sunlight in hot and dry climate of Iran, Isfahan City was selected for this study. For investigation of window size, an integrated of light and energy simulation using Diva and Honeybee software and Energy plus engine was used. First, considering different percentages of window to south wall, the optimized of window percentage was determined. Then, the role of shape and proportion of the window in natural lighting was investigated. The purpose of this research is providing guidelines for architects to determine best size and proportion of windows in residential buildings. Results show that increasing window size does not increase daylight as much as. So, however increasing window size decreases electrical lighting use, excessive increasing window size will not affect remarkable saving electrical lighting use. So, furthermore as regard forced cooling use with artificial light, it is not expected very small windows decrease cooling use. Also as regard as losing energy from windows, it is not expected very large windows decrease heating use. It is resulted from this research that the window to wall ratio (WWR) 30% is optimized for the south window. However, the acquired size depends on conditions of building design such as building plan, surrounding buildings and other design factors and for each building must be determined separately.Keywords: Spatial Daylight Autonomy (sDA), Annual Sunlight Exposure (ASE), Electrical lighting use, Cooling use, Heating use.

    Keywords: Spatial Daylight Autonomy (sDA), Annual Sunlight Exposure (ASE), Electrical lighting use, Cooling use, Heating use
  • Mahya Bakhtiary Manesh, Mohammadreza Bemanian * Pages 31-46

    Problem statement:

    Changes in lifestyle and moving to apartment living, the gradual elimination of yards, Eyvan and semi open spaces, the diminishing importance of the indoor and outdoor communication and the lack of attention to the need for outdoor and green spaces have caused incompatibilities in livability spaces

    Aim

    The purpose of the present research is to express the importance and attention of this kind of relationship by emphasizing the psychological and semantic aspects of life and the influence of middle space on this quality of part. And evaluating the principles of meaning changes in the ratio of inside and outside affect or are affected by these meanings.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical based on qualitative paradigm and its strategy is logical reasoning. In this way the method of data gathering is based on the study of library resources and field surveys. Firstly, the theorists' criteria regarding the characteristics of Mashrabiya and its role on quality of life. Secondly, it tested by referring to the residents of houses in the city of Kermanshah and new data are obtained. Accordingly, the method of data analysis to describe the view of homeowners relies on grounded theory.

    Results

    By examining and analyzing 16 examples of balconies in contemporary homes in Kermanshah, in comparison with Mashrabiya as practical elements in Islamic civilization and based on the main category of the study "Meaning of life at home", six concepts were obtained. Accordingly, residents' priorities were "privacy and vision control", "protection", "multifunctionality and flexibility", "control of light, heat and ventilation", "3 to 2 ratios and right angles" and "belonging and attachment". At the end of the research, the model of communication theory will be explained between the components of the realization of semantic quality and meaning in the middle spaces.

    Keywords: contemporary balconies, Mashrabiya, Interaction of inside & outside, Meaning, Home
  • AliAkbar Heidari *, Maryam Kiaee Pages 47-62

    Changing the lifestyle and culture of individuals over time has led to the formation of major changes in the spatial system of contemporary houses compared to traditional homes. The most important of these can be the change in the quality (physical and visual) access qualities of contemporary houses compared to traditional houses. Accordingly, the purpose of this study was to compare the qualitative visual and physical access to traditional and contemporary Iranian residential uses and to identify the factors influencing these changes. Since the achievement of this goal is possible due to the analysis of spatial configuration of the samples, the concept of space syntax is used for this purpose. The tool used in this analysis is the Depthmap software, which uses its outputs to analyze the patterns. Also, the objective observations of the authors of the works and analysis of the relevant documents will lead to a qualitative analysis of the works. The samples studied in this research are four traditional patterns of a garden in Kashan and four apartment models in the same city as a contemporary example. For each of the two traditional and contemporary groups, software and software analyzes of visual and physical access were performed individually and, by extracting the characteristics of each of them, the software, describes the similarity and differentiation between them. Were analyzed. The results of the research showed that one of the important factors in creating or changing the factors of the quality of space and in general the logic of the configuration of space in the interior of the houses, changes in different scenarios of physical and visual access to the living space Sometimes Therefore, many differences and differences between the characteristics of spatial configurations in homes are due to the type of access, whether physical or visual, in them.

    Keywords: Visual access, physical access, contemporary housing, traditional housing, Space Syntax
  • Jamalledin Soheili *, Tannaz Talebie Pages 63-77
    Educational spaces, as one of the most important spaces, play an essential role in educating and shaping the people of a society. The upbringing and education environment of the people of a society should be such that it can be used to the maximum extent possible. Security in educational spaces and schools as an essential element in maintaining the mental health of students is invaluable. CPTED's approach to crime prevention through environmental design is an efficient theory for enhancing environmental security. Humans interact with the environment at all times. Territory is part of the environment we are in contact. Secondary domains, which are generally group-owned and communally owned, are clearly present in schools. In line with the purpose of this research, these questions have been raised as to what factors in the design of secondary domains of educational spaces affect the increase of environmental security and what is the relationship between environmental security indicators and indicators of the concept of secondary domain to increase environmental security? The purpose of this study is to achieve the relationship between indicators and components of environmental security and secondary domain in educational environments and to investigate the correlation between these two variables. The results show that the index of interaction in secondary domains has the greatest impact on creating a sense of security in students. According to Friedman test in environmental security, the natural monitoring index has the first priority and then the support of activities, access control, readability and permeability, environmental quality and territoriality in the next priorities and also in the secondary realm of the interaction index has the first priority and priorities. Next are the indexes of arena, privacy monitoring, physical security and group ownership, respectively.
    Keywords: Educational Space, Environmental Security, Secondary territory, CPTED
  • Saeedreza Siadatan, Alireza Einifar *, Shahin Heidari Pages 79-90

    Contemporary residential environments are not well-designed for the activities and needs of seniors. It is essential to address the quality of the elderly's interactions with the physical environment. The senior's ratio to the total global population, Iran in particular, has been increased in the coming decades. Therefore, a theoretical and practical framework for promoting the interaction of ageing-in-place is a necessity. This study seeks to address the interrelation of seniors and their environment. The kind of research strategy is qualitative to pursue the research objectives. Interview protocol executes at five thematic sections (Contexts Features; individual's goals; home and neighbourhood services evaluation; Age-in-Place or relocation decision-making process; the intended or applied changes for the elderly formed in the place and house modification for meeting current needs). Seniors of the Iranian-Canadian community in Toronto scoped as the research samples population. The data from the open interview reveal common themes about the feelings of old age at the site and the process of reflection on the decision to stay or move. Five Thematic Coding: The Importance of Home; Comfort and convenience of home; Characteristics of the neighbourhood and community; managing home affairs difficulties; security and safety concerns followed up through qualitative data. The results show that the elderly mainly look at the home from a functional perspective and immediately point to those environmental features that are non-supportive. Several physical characteristics seem to be age-friendly from a practical perspective for the elderly. In sum, guidelines for designing elderly-friendly housing based on the research findings are explaining.

    Keywords: Ageing-in-Place, Elderly-friendly house, Iranian-Canadian seniors, Elderly Built Environment
  • Mohaddese Sarraf, Fariba Alborzi *, Amirhossein Amini Pages 91-105

    In today's world, the quality of education and educational spaces are very important. Due to their physical and mental conditions, children are greatly affected by their surroundings. Children's educational spaces always play a significant role in forming their mentality toward education and learning. The primary purpose of this research is to investigate the effect of physical elements and factors of architecture on the growth and promotion of children's creativity and to prioritize the desired components. It is assumed that by using the physical elements of architecture, children's creativity can be developed and promoted. The research method in this research is quantitative and qualitative, and it was conducted as a survey, and the paintings were analyzed by MAXQDA 2020 software. The paintings were selected, analyzed, and reviewed by random sampling among the paintings of children and female students aged 7-12 in Qazvin city. In most paintings, cheerful colors, large windows, special shelves and tables, and circular arrangements are visible in the classrooms. Perhaps children's drawings are one of the best sources to access their intellectual layers. Therefore, this research shows that the furniture is the first priority, and the openings and the color are both the second priority. The green space and the transparency of the space (resulting from the connection between inside and outside the classroom by using the physical factors of the walls and the body of the classroom), respectively in The third and fourth priorities are the physical components and factors that are effective in promoting children's creativity because classes and educational spaces with these characteristics match what is happening in the children's creative minds and being in a favorable environment It will prepare children's minds to accept new issues and perspectives, which is the definition of creativity.

    Keywords: Children's educational spaces, Children's paintings, Physical elements of architecture, quality of space
  • Ahmad Sarrafzadeh, Behzad Vasigh *, Mohammad Didehban Pages 107-119
    The urban environment and homes have been became the main places that people live in and work. As a result, it can have deep impacts on our security. While much of the literature has been focused on physical health, less attention has been paid to the possible psychological impacts of the urban environment. A number of studies have been suggested a connection between the type of dwellings and their mental health, specially in security context. People who live in flats are usually shown to be more prone to mental illness than those who live in houses. One of the ways to create the quality in residential buildings is Security. Security is one of the factors that can create the satisfaction too and according to this introduction; we can expect that the quality level is different in contemporary and traditional houses. The method of this article is based on the Kerry walk's. After that, the researchers make models and validate it by Vikor method. In this article had been tried to identify the factors that cause the satisfaction in urban of Dezful by Kerry walk's method, and based on that, many methods can be caught in designing the contemporary urban of it. Finally, the security that causes the rise of quality in life had been identified and presented.The target of presenting this research was checking the traditional and contemporary building models to have attention to a principle in design of residential architecture with a good feedback for the user’s tranquility. The information of this research is present some solutions for designing a contemporary house. Also indicators of security in ancient Dezful housing are in order to importance including visual and environmental comfort, readability of spaces, household income and outcome, surveillance, confidentiality, dimensions of space, and sense of belonging.
    Keywords: Traditional House, Contemporary House, Security, Dezful, Kerry walk
  • Morteza Zameni, Sina Razaghi Asl*, Elham Pour Mahabadian Pages 121-134

    Currently, increasing population and increasing construction costs and lack of suitable land for housing construction, as well as the need to provide housing, especially for low-income groups who are not able to provide adequate housing in the current economic situation has caused the issue of affordable housing design to consider by housing decision makers, but in the meantime, unfortunately, designed housing has been turned into small houses due to lack of attention to cultural characteristics, as well as provide of individual and social needs of occupants and non-interference of users in the design and construction process. This research tries to collect data by library and field study and based on the judgment of experts based on the snowball method and using the questionnaire and hierarchical analysis of AHP to Identify the most important components of affordability in housing design at least from point of view experts on the island of Mino. In this way, to attract the attention of government and indigenous decision makers to the construction of housing that, while being economical, has the necessary adequacy and efficiency and is habitable and desirable spatial quality. According to the results of this study, from point of view experts, among the components of affordability, "allocating common public areas, reducing the dimensions of spaces and using the potential of local community participation of the most importance and components of modular design, prefabrication and use of simple volumes of less importance" In the design of housing at least on the island of Mino has obtained

    Keywords: affordability, housing design, affordable housing, Minoo Island
  • Ali Asgari * Pages 135-144

    Belonging to the third place and realizing a sociable space in contemporary collective spaces in response to the shrinking of the contemporary human living space and home is considered a suitable strategy in promoting social interactions and urban vitality, which itself requires the creation of spaces in response According to the need of interaction, the direction of the flourishing of the members of the society through the creation of small spaces in the large-scale urban cultural, educational and commercial buildings is of the nature of pause and peace.The current research tries to explain the feasibility of realizing a space with sociability of the third place in contemporary buildings, to investigate the effective factors in strengthening it in the architecture of open spaces of commercial complexes.The current research is an applied research in terms of its purpose, and in terms of the search system, it is a quantitative-qualitative mixed research. Collecting research data from library and field methods and analyzing data from path analysis method with the help of structural equation modeling. In this method, random sampling was done from among the audience of the study area in ten time periods of the year.The realization of a third place while depending on the physical and physical factors that influence the invitation of the audience to attend the place, requires the policy matching of the organizers and managers of the place, the quality of the audience's society and the behavioral factors that govern it. Is. In this regard, the superiority of social attitudes, demographic homogeneity, obtaining points from long-term references of users in commercial complexes and avoiding the temporary profitable view of people's presence can be evident in the prosperity and greater impact of the quality of the space on vitality.

    Keywords: Third Place, sociable space, Commercial Complexes, belonging to a place, Quality of place
  • Maryam Ghorbanzadeh, Mahmood Golabchi * Pages 145-164
    In order to integrate and coordinate structure and architecture in the creation of structural architecture, the basic question is whether it is possible to identify the influencing factors in this architecture and the position of each of these factors? For this purpose, in this article, the "Theory of structural architecture" is explored using the Grounded Theory research method, in order to clarify the causal conditions, intervening conditions, context conditions, strategy and consequences of structural architecture. The result extracted from this article shows that for the design of structural architecture, achieving causal conditions with features such as scientism and critical wisdom is a basic approach. Also, the intervening conditions in this architecture include the tectonical context; Executive capacity, economic issues, land and neighborhoods, building use, environment and vernacular identity and climate, culture and harmony with the time and scale of the building are those that have an intervention effect on the context conditions or Tectonical Features in three functional, formal and semantic domains. These features are divided into 18 attributes (such as: intelligence, safety, flexibility, strength and balance, optimality, attention to details, definition of space, inspiration from nature, attention to post-occupancy needs, unity, composition with context, force cutting and optimal form, geometry, proportions to scale, messaging, beauty, compatibility and sustainability). Strategy of structural architecture resulting from the article is categorized into two parts: review and action. In tectonical review and categories of analysis and decision, the designer is required to pay attention to vernacular architecture and eco-tech architecture, and in tectonic action, it is necessary to use constructivist pedagogy in teaching structural architecture with multiple components such as exploratory model and critical and creative thinking. The consequence of benefiting from structural architecture is in many components such as promoting peace and comfort in the living environment.
    Keywords: Theory of Structural architecture, Tectonical Approach, Tectonical context, Tectonical Features, Tectonical Action
  • Soudabeh Gholipour, Jamalal-Din Mahdinejad * Pages 165-179
    Since urban parks are considered as public spaces and are the basic rights of citizens, consideration of the views and demands of citizens is a requirement for better design for them. Therefore, the aim of this study is to review architectural approaches and approaches in relation to urban public spaces and parks, a relationship that strengthens the role of these spaces in increasing the satisfaction of users and it is based on the main issue that the design which is based on users opinions, can improve their satisfaction. Descriptive-survey method is used for this research. The population of this study was randomly selected from park users of Babol city in different hours and days. After assessing the validity and reliability of the questionnaire, the relationship between variables was obtained by using the correlation test, Mann Whitney and Kruskal-Wallis tests through SPSS software. The results indicate that the six factors of structural-physical, aesthetic, meaning, security, behavioral patterns, and aggregation are effective in user satisfaction and security factor is the most important factor in users’ perspective. This suggests that feeling safe and existence factors such as adequate lighting, presence of guard, access control, support for activities, park equipment safety, management and maintenance and surveillance are the most impact in shaping users mental image. There is also a significant and positive relationship between some of the six factors. Among these relationships, the two factors of structure and aesthetics with r = 0.417 have the greatest effect. In fact, physical-structural, security, meaning and aggregation factors affect the three factors and aesthetic factor affects the two factors. Also, behavioral patterns with impact on a physical-structural factor has the least impact on other factors.
    Keywords: Satisfaction, structure, Perception, function
  • Amir Norouzpour, Mahsa Delshad * Pages 181-196

    One of the basic tools to increase social empowerment and expand people's participation is to develop the context of popular organizations and urban communities. The process of people's participation in educational-research spaces in the form of a social group that is formed as a result of the possibility of free and wide dialogue, provides the grounds for growth and ability of users of these groups and will bring creativity in practice. In the meantime, according to previous studies, using the capabilities of presence in nature can promote socialization. Therefore, the main approach of the present study, while defining the concept of conversational orientation as part of the process of interactive behaviors, is to recognize the characteristics and strategies affected by the presence and interaction with nature, which guarantees the establishment and strengthening of the dialogue process in educational-research complexes. The level of participation of users of these collections. The approach of the present study is a qualitative-quantitative combination and the research method is descriptive-analytical. In the present study, the explanation of effective dimensions and components based on logical reasoning of the data was done in the library studies stage and in the field stage to confirm the relationships and test the hypotheses, the data were surveyed using a researcher-made questionnaire by architect architects in Lahijan, Has been extracted PLS software has been used to analyze the opinions of experts. In general, this study shows that factors such as calmness, comfort, sociability and collective experience in nature in the design of educational-research environment, can be useful in increasing the level of dialogue in interpersonal interactions.

    Keywords: Conversation, educational-research environments, presence in nature
  • Ali Safavi *, Alireza Sepahvandi Pages 197-210

    Problem StatementWhile cycling in Iran has received the verbal attention of some managers in recent years, in practice, the necessary physical and cultural changes are not observed in cities. Some larger cities are trying to invest more in cycling development, seeking to develop better infrastructure standards and improve the cultural environment. Facilitating cycling for children is of strategic importance in the development of cycling culture. In this regard, it is necessary to pay attention to issues such as reforming protection laws, social incentives, separating the bike path and improving the quality of infrastructure, in the form of a comprehensive program.Research GoalThe main purpose of this research is the pathology of cycling development in the native conditions of the country with emphasis on primary schools. In this research, by identifying obstacles and offering suggestions in the field of improving cultural and social conditions, quality of roads, creating a parking lot for bicycles and some other cases, attempts are made to find realistic solutions to improve the attitude of adults to encourage their children to use bicycles for school and in-neighborhood access.Research MethodsThrough documentary studies and frameless interviews, 14 variables in children's cycling preferences were identified. Then, through a structured questionnaire, with the participation of 256 respondents from 7 schools, the variables were statistically measured and by exploratory factor analysis, the topics were analyzed based on 4 factors; individual, environmental, social and functional.Findings and ResultsFunctional factors not only had the greatest impact on the development of cycling, but also on the promotion of other indicators. Also at the end, through explanatory-exploratory analyzes, a model for improving children's cycling preferences was designed and explained.

    Keywords: children, bicycle infrastructure, cycling culture, route separation, Elementary School
  • Nazanin Farhoodian, Akbar Abdullah Zadeh Taraf *, Arash Saghafi Asl, Morteza Mirgholami Pages 211-228

    The transformation of traditional shopping spaces from bazaar and street to the irregular construction of shopping centers has made "Shopping mall construction" the dominant approach to urban management. Types of shopping spaces are taking over the city without a comprehensive understanding of their formation philosophy and typology. Therefore, the purpose of this research is to identify the construction patterns and types of shopping spaces in the city of Tabriz from the beginning until now. The strategy used in this research is logical argumentation, with typological technique based on a certain theoretical framework. In this regard, first documentary studies were conducted to determine typological criteria. Then, 40 selected shopping centers in the city as a study sample were analyzed in two components: morphological and functional. A diagram of the composition of the construction patterns for each type was drawn and finally a typological diagram of shopping spaces was presented. According to the results, this research identifies two patterns of "commercial pedestrian street" and "commercial street" as the main construction patterns. In the evolutionary process of shopping spaces, six other construction patterns, including "Passage", "Underground Development", "Market Bridge", "Shopping Center", "Shopping Plaza", and "Mall" in combination with the two main patterns, form nine hybrid types. In addition, the type of independent malls that are the product of the last decade make up a total of ten types of shopping space. Most types are combined with commercial street. The most common hybrids include "Commercial Street-Passage Network" and "Commercial Street-Shopping Center". Technical superiority, scale advantage, network effects, and branding in the type of independent malls have monopolized the production of shopping spaces, however, urban life is more intense in hybrid types than in these types.

    Keywords: Typology, morphology, function, Shopping Space, Tabriz
  • Naser Ghahraman, Seyed Mohmmad Seyedmirzai *, Mostafa Azkia Pages 229-240
    Due to its environmental and historical-cultural capabilities, the city of Maragheh has a high potential for tour-ism, which can be provided with proper planning and identification of its tourism advantages and limitations to achieve sustainable tourism development. Due to its dependence on agricultural products, the economy of Maragheh has been seriously damaged during times of frost and has a negative impact on the seasonal and permanent employment of the city. Therefore, investment in tourism can help to solve this shortcoming. Using the classic Delphi method, the strengths and weaknesses, opportunities and threats in the tourism of Maragheh city were examined using the perspective of the city's tourism elites, who were 30 people in total, and the presence of experts is the basis of this research. The matrix table of priority, importance and consensus indicators shows that the existence of rich historical and ancient monuments in Maragheh city is considered the most important strength in the development of tourism in Maragheh region. Also, the components of inappropriate environmental and physical infrastructure are considered the most important weaknesses. Besides these, the rich history of this city is the best opportunity to attract tourists. According to the strategies proposed regarding the tourism of Maragheh city, more emphasis can be placed on the competitive/aggressive strategy, because the natural location of the city, the development of ecotourism and geotourism, and many historical records in the city prove that more attention can be paid to this strategy. However, this natural situation or the existing potentials in the sports infrastructure in order to hold sports competitions can also take into account the diversity strategy. Finally, one of the main solutions for the development of tourism is the development of infrastructure in all dimensions in the city. It is Maragheh.
    Keywords: Delphi, Tourism, Development, SWAT, Maragheh